2
دانشیار گروه معارف اسلامی دانشگاه علامه طباطبایی
چکیده
یکی از موضوعات مهم در حوزه تحلیل سیاست خارجی و امنیتی جمهوری اسلامی ایران در سطح منطقهای و محیط بیرونی و فراملی، مسئله کارکرد سیاست منطقهای در حوزه کارآمدی نظام جمهوری اسلامی در سطح امنیت خارجی است. از اینرو سؤال اصلی پژوهش عبارت است از: سیاست منطقهای ج.ا.ایران چگونه بر کارآمدی نظام جمهوری اسلامی ایران در سطح محیط بیرونی قدرت و امنیت ملی تأثیرگذاشته است؟ با استفاده از نظریة نوواقعگرایی و روش توصیفی- تحلیلی مفروض پژوهش حاکی از آن است که جمهوری اسلامی با اتخاذ سیاست منطقهای و بهرهگیری از ابزارهای مختلف قدرت توانستهاست نسبت به مقابله با انواع تهدیدات منطقهای و فرامنطقهای در حوزه امنیت خارجی اقدام نماید. جمهوری اسلامی ایران توانسته از ابزار دیپلماسی برای کنترل سطح منازعه بین ایران و آمریکا و متحدان غربی و منطقهای آن بهرهگرفته و از سایرابزارها ازجمله ظرفیت متحدان دولتی و غیردولتی در محور مقاومت نیز برای ایجاد توازن قدرت به نفع خویش در مقابل بازیگران منطقهای و فرامنطقهای در غرب آسیا، تقویت قدرت منطقهای، نفوذ راهبردی وحفظ و گسترش شبکه متحدان خویش در منطقه استفاده نماید و با ایجاد بیثباتی امنیتی ناشی از اقدامات آمریکا و رژیم صهیونیستی در منطقه و نیز توسعهطلبی این رژیم، با تهدید تروریسم منطقهای و تهدید ناشی از احتمال تهاجم نظامی به ایران، مقابله نماید.1
باقری, محسن, & عبدالله, عبدالمطلب. (1402). کارآمدی نظام جمهوری اسلامی ایران در حفظ امنیت و مقابله با تهدیدات منطقهای و فرامنطقهای. فصلنامه نظریه پردازی, 2(3), 89-110.
MLA
محسن باقری; عبدالمطلب عبدالله. "کارآمدی نظام جمهوری اسلامی ایران در حفظ امنیت و مقابله با تهدیدات منطقهای و فرامنطقهای", فصلنامه نظریه پردازی, 2, 3, 1402, 89-110.
HARVARD
باقری, محسن, عبدالله, عبدالمطلب. (1402). 'کارآمدی نظام جمهوری اسلامی ایران در حفظ امنیت و مقابله با تهدیدات منطقهای و فرامنطقهای', فصلنامه نظریه پردازی, 2(3), pp. 89-110.
VANCOUVER
باقری, محسن, عبدالله, عبدالمطلب. کارآمدی نظام جمهوری اسلامی ایران در حفظ امنیت و مقابله با تهدیدات منطقهای و فرامنطقهای. فصلنامه نظریه پردازی, 1402; 2(3): 89-110.