1
دکتری روابط بینالملل، دانشکده علوم اداری و اقتصاد دانشگاه اصفهان
2
کارشناسی ارشد روابط بینالملل؛ دانشگاه اصفهان
چکیده
ایران در چند حوزه نزدیک به خود بهصورت بازیگری فعال در عرصه روابط بینالملل حضورداشته و در پی بسط و گسترش حوزه بازیگری خود بوده است. با اضمحلال اتحاد جماهیر شوروی و به وجود آمدن کشورهای نو پا، توجه ایران به سمت این منطقه جلب شد. بازیگری ایران در منطقة آسیای مرکزی مبنایی اقتصادی و فرهنگی داشته و کمتر با حساسیتهای تند همراه بوده است. در این پژوهش تلاش میشود، با استفاده از روش پژوهش توصیفی-تحلیل و رویکردی بینرشتهای متشکل از تحلیل سیاست خارجی در قالبی آیندهپژوهانه و سناریومحور با تحلیل نقاط قوت و ضعف داخلی و فرصتها و چالشهای محیطی در قالب دو مدل مدیریت راهبردی (سوات و پستل) به تحلیل کارآمدی دیپلماسی اقتصادی جمهوری اسلامی ایران در کشورهای آسیای مرکزی پرداخته و در ادامه راهکارهای مناسب جهت موفقت راهبردهای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در این کشورها ارائه شود. یافتههای پژوهش حاکی از این مهم است که دیپلماسی اقتصادی جمهوری اسلامی ایران درکشورهای منطقة آسیای مرکزی با توجه به مقدورات و محذورات داخلی و محیطی رو به رشد اما در سطح مطلوبی قرار نداشته است و در اینرابطه دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی در این جمهوریها نیز زیربنا و ریلگذار روابط اقتصادی دو کشور بوده است.
سلاورزی زاده, صالح, & کبیری, زهره. (1402). تحلیل کارآمدی دیپلماسی اقتصادی جمهوری اسلامی ایران در کشورهای آسیای مرکزی؛ مطالعه موردی ترکمنستان و تاجیکستان. فصلنامه نظریه پردازی, 2(2), 83-100.
MLA
صالح سلاورزی زاده; زهره کبیری. "تحلیل کارآمدی دیپلماسی اقتصادی جمهوری اسلامی ایران در کشورهای آسیای مرکزی؛ مطالعه موردی ترکمنستان و تاجیکستان", فصلنامه نظریه پردازی, 2, 2, 1402, 83-100.
HARVARD
سلاورزی زاده, صالح, کبیری, زهره. (1402). 'تحلیل کارآمدی دیپلماسی اقتصادی جمهوری اسلامی ایران در کشورهای آسیای مرکزی؛ مطالعه موردی ترکمنستان و تاجیکستان', فصلنامه نظریه پردازی, 2(2), pp. 83-100.
VANCOUVER
سلاورزی زاده, صالح, کبیری, زهره. تحلیل کارآمدی دیپلماسی اقتصادی جمهوری اسلامی ایران در کشورهای آسیای مرکزی؛ مطالعه موردی ترکمنستان و تاجیکستان. فصلنامه نظریه پردازی, 1402; 2(2): 83-100.